کتاب صوتی عربی النبی جبران خلیل جبران - پیامبرکتاب صوتی عربی النبی جبران خلیل جبران - پیامبر

غربت در شعر مهجر و فلسطین
مقایسه غم غربت در میان شاعران مهجر، مورد مطالعه شاعران مهجرِ فلسطین و لبنان

برای دانلود فایل کامل مقاله اینجا کلیک کنید

نویسندگان

حبیب کشاورز ۱ مهدی ترکشوند ۲

۱ دانشگاه سمنان دانشکده علوم انسانی

۲ دانشگاه

چکیده
غم غربت یکی از مهم‌ترین مضامین شعری در میان شاعران از گذشته تا کنون بوده است. یکی از دلایل عمده احساس غربت در میان شاعران، مهاجرت به سرزمین‌های دیگر است. برخی از شاعران فلسطین و لبنان نیز به دلایل زیادی از سرزمین خود مهاجرت کرده و در دیگر کشورها ساکن شدند، بنابراین غربت یکی از موضوعات اصلی شعر آنها به شمار می‌رود. از آنجا که انگیزه‌های مهاجرت در میان شاعران فلسطین و لبنان متفاوت است نوع نگاه آن‌ها به غربت نیز تفاوت‌هایی دارد. در این مقاله که بر اساس شیوه تحلیلی-توصیفی نگاشته شده است، غم غربت در میان شاعران فلسطین و لبنان در مهجر را مقایسه کرده‌ایم. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که شاعران لبنانی به دلیل زندگی در کشورهای غیر عرب زبان با یک نوع غربت به نام غربت زبانی مواجه هستند اما این نوع غربت در میان شاعران فلسطینی دیده نمی‌شود چون آنها عمدتا در کشورهای عربی به ویژه لبنان، سوریه و اردن زندگی می‌کنند. همچنین شوق به وطن نیز نزد شاعران فلسطینی و لبنانی در مهجر متفاوت است و شاعران فلسطین علاوه بر شوق به وطن، از اشغال وطن و آوارگی نیز سخن می‌گویند.

کلیدواژه‌ها :     شعر عربی معاصر غربت فلسطین مهجر شمالی مهجر جنوبی

در اواخر قرن ۱۹ و طی قرن ۲۰، تعداد قابل توجهی از عرب های سوریه، لبنان و فلسطین به دنبال کسب روزی و زندگی خوب و به منظور رهایی از مشکلات و بحران های فکری و اجتماعی به کشورهای مختلف آمریکای شمالی و جنوبی مهاجرت کردند؛ به هر یک از این سرزمین ها «مهجر» و به ادبیات عربی شکل گرفته در این سرزمین ها «ادبیات مهجر» گفته می شود.
آثار ادبای مهجر، به علت تاثیرپذیری از ادبیات اروپا و امریکا و نیز زمینه های تازه عاطفی و تصویری که حاصل زندگی در محیط تازه است از جنبه های مختلف مانند موضوع، ساختار و روح شعری با کلاسیسم متفاوت است.

شعر عربی در مهجر جنوبی و برزیل یکی از بایسته ترین و پربارترین مراحل خود را در آن سرزمینها پشت سر گذاشت . به درستی توانست اصالت ادبیات عرب و رویکردهای معاصر را در خود جای دهد و به جایگاه شایسته خود دست یابد

By شرکت ناسار - تجارت با عراق

دکتر حبیب کشاورز عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان - گروه زبان و ادبیات عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *