تکیه ناسار
تکیه ناسار سمنان مربوط به دوره قاجار است و در راسته بازار سمنان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۳۸۱ با شمار ثبت ۵۸۳۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
شاید بخواهید بخوانید : حمام ناسار در سمنان
این بنا از موقوفات میرزاآقا فامیلی در سال ۱۲۹۱ هجری شمسی است. مغازههای پیرامون تکیه نیز وقفی است و به بازاریان اجاره داده میشود.
شکل تکیه ناسار مستطیل است و یکی از مهمترین فضای تقسیم مسیرهای ارتباط با راسته شمالی بازار است و همجوار یک مسجد، آبانبار ناسار، و تیمچه ناسار است که همگی در ضلع جنوبی آن قرار دارند. حمام ناسار نیز در نزدیکی این بنا واقع شده.
تکیه دارای چهار ورودی و خروجی است که دوتای آنها در امتداد راسته بازار و و دو ورودی دیگر از شرق و غرب هستند. ورودی اصلی تکیه در ضلع شرقی واقع شده و روبهروی شاهنشین قرار دارد. دورتادور طبقه اول راهرویی وجود دارد که دسترسی به آن از ضلعهای مختلف متفاوت است و جهت استقرار زنان و کودکان بوده است. طبقه پائین تکیه را چندین مغازه تشکیل میدهد و در طبقه بالای آن ایوانهایی برای تماشای مراسم تعزیه وجود دارد.
سقف آن مانند دیگر تکایای قدیم با چادر پوشانده میشده و در سال ۱۳۰۶ تبدیل به سقفی شیروانی شده که یک شیروانی بزرگ و قرمز رنگ با پنجره های مشبک سبز بر روی آن ساخته شده است. تکیه ناسار از نظر فرم و شکل ظاهر بسیار شبیه به تکیه پهنه سمنان است، به جز آنکه در چند سال اخیر در وسط آن حوضی بزرگ ساخته شده است.
زیباترین قسمت تکیه، ضلع شرقی آن است که دارای دو ستون آجری بلند و حجرههایی با درهای چوبی زیبا و کاشیکاری هفترنگ و سقف قاببندی است. این حسینیه در دوره اخیر تغییر کاربری داده است.
از ویژگیها و تزئینات معماری بنا میتوان به آجرکاری دیوارها، گلها فلزی ناودانها، رنگ و تزئینات سنگی حوض مرکز تکیه، شباکها و تزئینات چوبی طبقه اول و کاشیهای معقلی به رنگای لاجوردی، زرد، سیاه و سفید در ورودی شرقی اشاره کرد.
منبع : ویکی سمنان