زقنبوت به چه معناست
گفته شده در دوره حکومت عثمانی، آنها برای شکنجه مخالفان خود در مصر چوبدستی به اسم (نبوت) را می آوردند و در دهان مخالفان فرو می بردند تا از مقعدش بیرون زند و این فرو بردن چوب در دهان (زق) نامیده می شود و از آن به بعد این شکل شکنجه زقنبوت نامیده شد و الأن در ایران و عراق و دیگر کشورهای عربی یک دشنام به شمار می رود .
زقنبوت در برخی فرهنگ لغت ها نیز به معنای سم آمده که البته چندان معتبر نیست
—
زغنبوت
زغنبوت احتمالا سم یا بیماری است کشنده. زغنبوت در گفتار عام ناسزا یا کنایه ایست نفرین مانند شبیه “زهرمار” (سم مهلک) یا “کوفت” (بیماری سیفلیس) که در جواب کسی که دیگری را فراخواند گویند و نیز در جواب سئوالی (نا بجا یا ناهنجار) با نهیب و تشر گفته میشود: چه بخورم؟ زغنبوت!، شام چه داریم؟ زغنبوت! دهخدا به خط خود در حاشیه نوشته: “شاید نوعی زهر یا نوعی بیماری کشنده باشد”.
در کتاب علویه خانم، اثر صادق هدایت آمده: “سر گذرها انگشت پیچ و معجون افلاطون گذاشته بودند. مشتریان محترم قاشق قاشق به انگشتانشان می پیچیدند و هی زغنبوت میکردند”. زغنبوت در اینجا، به گفته «فخر الزمان شیرازی محمودیان» “چیزی را زغنبوت کردن” به معنای “ناهنجار خوردن” یا غذا را چون طعمه مار بلعیدن است.
البته قزل قرت هم به همین معنا به کار می رود و در فارسی و عربی کاربرد دارد
قزل قرت
لغتنامه دهخدا
قزل قرت . [ ق ِ زِ ق ُ ] (ترکی ، اِ مرکب ) (از: ترکی قزل ، سرخ + قُرت ، گرگ ) نفرینی است مانند زهرمار، زغنبوت ، کوفت ، کوفت کاری ، درد بیدرمان .
قزلقورت نام نوعی بیماری انگلی در چهارپایان اهلی است. در گاو و گوسفند موجب کمشیری و ضعف و خونریزی و کمخونی تا حد مرگ میشود.