جام جم/ یک متخصص بهداشت و سلامت دهان گفت: حداقل روزی دو بار با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید افراد مسواک بزنند .
دکتر محمدرضا خامی، دندانپزشک اجتماعی و متخصص بهداشت و سلامت دهان در گفت و گو با برنامه «فراسو» شبکه رادیویی سلامت با بیان اینکه حداقل روزی دو بار با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید افراد مسواک بزنند، افزود: یکبار قبل از خواب به افراد توصیه می شود مسواک بزنند؛ چون ترشح بزاق در طول شب و خواب کم می شود و هنگام صبح که بعد از صبحانه باشد، بهتر است.
وی در ادامه بیان کرد: البته اگر فرد در طول روز قادر به مسواک زدن نیست. بهتر است از خوردن میان وعده های غیر ضروری که از مواد قندی تهیه شده اند پرهیز کند یا اگر از این دست خوراکی ها استفاده می کند دهان و دندان خود را با آب شست و شو دهد.
این متخصص بهداشت و سلامت دهان در پاسخ به این پرسش که به نظر شما استفاده از دهان شویه ها موثر است، گفت: بله، دهان شویه ها انواع مختلفی دارند که برای مشکلات لثه یا پوسیدگی دندان داده می شود که استفاده از هر کدام در جای خود و با تجویز دندانپزشک مناسب است.
وی ادامه داد: لازم به ذکر است هر پروتزی که داخل دهان گذاشته می شود، ملاحظات و رعایت های خاص خودش را دارد مثلا فردی که روکش یا بریج گذاشته باید به توصیه های دندانپزشک خود عمل کند یا کسی که ایمپلنت دارد باید ملاحظات مربوط را که توسط دندانپزشک بیان شده، اجرا کند.
این متخصص بهداشت و سلامت دهان در خصوص استفاده از آب نمک رقیق یا غذاهای خاص برای رفع بوی بد دهان بیان کرد: آب نمک رقیق می تواند موثر باشد. دهان شویه های خاصی توسط متخصص طب سنتی ارائه می شود که آن هم مفید است.
وی در ادامه افزود: برخی مصرف کرفس، هویج، سیب و جعفری را برای رفع بوی بد دهان توصیه می کنند که همه اینها مفید است.
این متخصص بهداشت و سلامت دهان در پایان با بیان اینکه آب نمک یا دهان شویه را با نظر پزشک خودتان مصرف کنید، اظهارداشت: آب نمک یا نمک حالت ضد عفونی دارد که در جای خودش مفید است. دهان شویه نیز برای مشکلات خاصی توسط دندانپزشک توصیه می شود که آن هم جای خودش را دارد.
مسواک ابزاری است بهداشتی که از آن برای پاکیزگی دندان و لثه و زبان استفاده میکنند.
ویژگیهای مسواک مناسب
دسته مسواک باید به راحتی در دست جای گرفته و مواد تشکیل دهنده آن بیضرر باشد.
طول قسمت موئی آن در حدود ۳ سانتیمتر و عرض آن یک سانتیمتر باشد.
نوک موهای مسواک بایستی پخت باشد (نباید نوک تیز و ساینده باشد).
تعداد کلافهای موئی یا نایلونی آن در حدود ۲۰ تا ۴۰ کلاف برحسب کوچکی یا بزرگی مسواک باشد.
تعداد رشتههای نایلونی یا موئی در هر کلاف در حدود ۲۰ تا ۴۰ رشته برحسب نرمی و زبری موهای مسواک میباشد که این تعداد رشتهها در مسواکهای نرم بیشتر از مسواکهای زبر است.
موهای مسواک منظم و مرتب باشد. معمولاً نمیتوان بیش از ۳ الی ۴ ماه از یک مسواک استفاده نمود. چون موهای آن خمیده و نامنظم میشود یا رنگ موهای آن تغییر میکند که در اینصورت مسواک را باید تعویض نمود.
هدف اصلی مسواک زدن، پاک کردن کلیه مواد غذائی همراه با مواد رسوبی مختلف و جرم گیری دندان و میکروارگانیسمهائی است که به طور طبیعی بر روی کلیه سطوح دندان جایگزین شدهاند. طرحهای مختلفی از مسواک وجود دارد. هرکدام از این طرحها ممکن است برای افراد خاصی بهتر باشد. نکته مهم آن است که این طرحها فقط در مسواک زدن کمک میکنند و نمیتوانند جایگزین دقت شما در مسواک زدن با روش صحیح شوند.[۱]
آیا مسواک به تنهایی برای حفظ بهداشت دهان کافی است؟
مسواک تنها یک قسمت از رعایت بهداشت دهان است و توانایی رسیدن به سطوح بین دندانی یا آزادسازی فلوراید را ندارد. به این منظور باید همراه با مسواک از نخ دندان و محصولات دارای فلوراید مثل دهانشویه ها و خمیر دندان ها نیز استفاده کرد. نخ دندان را می توان پیش یا پس از مسواک به کار برد، ولی باید دهانشویه را در پایان کار مصرف نمود. رعایت بهداشت دهان شب پس از شام و قبل از خواب بسیار حیاتی است.