شهر خبر/ محققان در انستیتو معتبر کارولینسکا در سوئد می گویند، خوابیدن زیاد در روزهای شنبه و یکشنبه (برای ما ایرانیها، پنج شنبه و جمعه) ریتم طبیعی بدن را به هم میریزد و بیش از این که احساس خوب استراحت و در رفتن خستگی را ایجاد کند، به شما حس بدی میدهد.
سوزانا یرنلوف، روانشناس و محقق خواب، در این باره به «د لوکال» گفت: «بخشی از این به دلیل ساعت بدن است، بنابراین وقتی بیشتر از همیشه میخوابید، مثل این است که دچار جت لگ شده باشید و جت لگ هم سبب میشود کمتر سرحال باشید. اگر همیشه کم میخوابید و آخر هفتهها زیاد، ساعت بدنتان را به هم میریزید…»
او یک توصیه جدی دارد: هر روز، سر یک ساعت خاص بیدار شوید و سر یک ساعت خاص بخوابید.
—
خواب بریده بریده به حافظه لطمه میزند
تحقیقاتی که بر روی موشها انجامگرفته، نشان میدهد که خوابی که پیوسته نباشد مانع بهوجود آمدن حافظه میشود.
دانشگاه استنفورد در تحقیقاتی که دراین زمینه انجام داد، متوجه شد که خواب مقطع موجب میشود که حیوانات در شناسایی اشیایی که با آنها از قبل آشنا بودهاند، دچار مشکل بشوند.
یک متخصص خواب در بریتانیا میگوید که مغز در دوران خواب عمیق، وقایع روز را بررسی میکند و تصمیم میگیرد که چه خاطرههایی از این وقایع را به حافظه خود بسپارد. این تحقیق بر روی موشهایی انجام گرفت که خوابشان مختل شدهبود، اما مدت خواب یا کیفیت خواب آنها با موشهای دیگر تفاوتی نداشت. محققان برای این آزمایش سلولهایی را انتخاب کردند که در تغییر از حالت خواب به بیداری و بالعکس، نقش مهمی بازی میکنند.
محققانی که نتیجه تحقیق خود را در نشریه علمی یاد شده منتشر کردهاند، میگویند: «بیماریهای ناشی از مشکلات آسیب شناختی، مانند آلزایمر، که حافظه بیمار را تحت تأثیر قرار میدهد، پیش از همه روی عواملی مانند خواب بیمار اثر میگذارند.» این محققان اضافه میکنند: «ما به این نتیجه رسیدهایم که صرف نظر از طول مدت، کیفیت یا عمق خواب، آنچه که برای انسجام حافظه لازم است دستکم، یک واحد خواب بدون وقفه است.»
خواب عبارت است ازعدم توانایی ارادی درکنترل محیط فیزیکی و کاهش یا فقدان سطح هوشیاری، تعلیق نسبی ادراکات حسی و غیرفعال شدن تقریباً تمام عضلات ارادی در زمان استراحت به طوری که فعالیت بدن و ذهن تغییر کرده و توهمهای بینایی جایگزین تصاویر واضح واقعی بشوند. در بین پستانداران، پرندگان، ماهیان و دیگر جانوران مراحل خواب و بیداری وجود دارد. خواب برای سلامت و بازسازی سیستم اعصاب، سیستم ایمنی و سیستم عضلانی-اسکلتی انسانها و جانوران اهمیت دارد.