زندگی نامه سعدی یوسف شاعر معاصر عراقی
سعدي يوسف (1934 – ) شاعر معاصر عراقي، از جمله شاعران برجسته شعر «نو» به شمار ميرود. سعدي شاعري است نوگرا و خواستار تحول در شعر عربي. وي شاعري سياسي است كه رويكردي چپگرايانه دارد و اين ديدگاه در اشعارش كاملاً نمود دارد. ويژگي عمدهي شعر وي اين است كه سعدي با اينكه شاعري واقعگرا بوده و ليكن در اشعارش به وصف تمايل زيادي داشته و به طبيعت و مظاهر آن توجه خاصي نشان داده است. از ديگر مضامين برجسته در شعر سعدي يوسف ميتوان به مضاميني چون مرگ، شهر و روستا، وطن، فلسطين، مبارزهطلبي و آزادي اشاره كرد. سعدي يوسف نسبت به ديگر شعراي هم عصر خويش، در اشعارش از اسطوره كمتر استفاده كرده است ليكن زماني كه اسطوره را در شعر خويش به كار ميگيرد با نگاهي نوگرا و ابداعانه به بيان آنها ميپردازد. در اشعار سعدي يوسف استفاده از ميراث ديني بيشترين كاربرد را دارد و وي خصوصاً از قرآن كريم و مضاميني قرآني بهره فراوان جسته است.
وی یکی از برجستهترین شاعران معاصر جهان عرب است. او که سال ها به عنوان یک زندانی سیاسی در عراق حبس بود، بیشتر زندگیاش را در تبعید گذرانده و به عنوان روزنامهنگار در آفریقای شمالی و خاورمیانه کار کرده است. او در حال حاضر در لندن زندگی میکند و به ترجمه شعرهای انگلیسی به زبان عربی میپردازد. در سال ۲۰۰۴، جایزه الاویس به او تعلق گرفت، اما او پس از انتقاد او از شیخ زاید بن آل نهیان، حاکم امارات متحده عربی، این جایزه از او پس گرفته شد.
چکیده آهنگ در قصاید معاصر تنها دربردارنده بحرهای عروضی نیست. در قصیدههای امروزی خواننده نیز همانند سراینده در بازآفرینی متن همکاری میکند بهگونهای که کوتاه و بلند شدن ابیات، شیوه نگارش واژگان و بخش بخش کردن هر قصیده در باز آفرینی قصیده توسّط خواننده، نقشی بهسزا ایفا میکند. این شیوه ویژه در نوشتن قصاید، آهنگ خاصّی ایجاد میکند که نخست با آفریدن تنش در چشم خواننده و سپس در درون وی، بر آن است تا خواننده را از اندیشههای سراینده و تنشهای وی آگاه سازد. سعدی یوسف سرایندهای است که این شیوه در سرودههایش نمودی چشمگیر دارد. ما این شیوه را- که نوعی آهنگ درونی در شعر است- آهنگ سفید مینامیم. فرضیه نویسندگان بر این پایه استوار است که سعدی یوسف از پیشگامان آفرینش آهنگِ سفید در شعر معاصر عربی است .
زندگی نامه سعدی یوسف شاعر معاصر عراقی