ارجاع مستقیم و غیر مستقیم در پایان نامه و مقاله
هنگام استفاده از آثار ـ فارسی و غیرفارسی دانشگاهی یا غیردانشگاهی ـ دیگران میتوانید آن آثار را با آوردن منبع، به زبان خودتان خلاصه و تحلیل و تفسیر کنید، ولی نباید از روی آنها نسخهبرداری کرد؛ مگر جایی که لازم است تعریف، توضیح یا مطلبی را همانگونه که در منبع اصلی آمده نقل کنید که به این کار «نقل قول مستقیم» میگویند.
برای نقل قول مستقیم از آثار دیگران یا حتی اثر دیگری از خودتان، عین مطلب نقل شده را درون نشانهٔ «…» نوشته و ساژهٔ ارجاع را پس از آن میآوریم.
مثال ۱: صاحب نظران تعریفهای فراوانی از «استراتژی» ارائه کردهاند، ولی تعریف رستمی از استراتژی؛ یعنی «هنر و علم توسعه دادن و بهکار بردن یا تهدید بهوسیلهٔ نیروهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، روانی و نظامی یک ملت، برای رسیدن به هدفهای ملی در زمان صلح یا در زمان جنگ» (۱۵: ص ۷۸) با مباحث ما سازگارتر است.
مثال ۲: تعریف رستمی از استراتژی که از میان تعاریف دیگر، با مباحث ما سازگارتر است، عبارت است از: «هنر و علم توسعه دادن و بهکار بردن یا تهدید بهوسیلهٔ نیروهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، روانی و نظامی یک ملت، برای رسیدن به هدفهای ملی در زمان صلح یا در زمان جنگ.» (۱۶: ص ۷۸)
مثال ۳: فیاضبخش در تعریف «مُخَصَّص» چنین آورده است: «مُخَصَّص یا خاصّ، اصطلاحاً عبارت است از دلیلی که در برابر دلیل عام ـ با نسبت عموم و خصوص مطلق بین آنها ـ قرار میگیرد، بهگونهایکه در بیشتر موارد از نظر دلالت و ظهور، خاص از عام قویتر است و این نیرومندی خاص سبب میشود که بهوسیلهٔ آن به تخصیص عام مبادرت ورزیم و از ظهور عام چشم بپوشیم.» (۱۷: ص ۲۳۴)
نکته: هرگاه از بین دو جملهٔ نقل قول، یک یا چند جمله حذف شود، پس از جملهٔ نخست چهار نقطه میگذاریم.
مثال: «این دیلم که مشیرِ او بود او را گفتی: آزاده را میازار و چون آزردی بیوژن…. دیلم کسی فرستاد که: چندین مال بدهم مرا بکُش.»
ولی اگر در میان یک جمله، بخشی از آن را حذف کنیم، تنها سه نقطه بهجای بخش حذف شده میگذاریم.
مثال ۱: «و از کار سلطان حشمت طلب کن… که عزِّ خدمتِ سلطانی به از عزِّ توانگری است.»
مثال ۲: امام صادق علیهالسلام در این باره فرموده است:
«هر که میخواهد بداند آیا نمازش پذیرفته شده یا نه، ببیند آیا نمازش او را از گناه و زشتی باز داشته است؟ به هر اندازه که نماز او، مانع گناه و منکر شده باشد، نمازش قبول است…. و نماز کسانی که به برهنگان و آوارگان بیاعتنایند، پذیرفته نیست.»
مثال ۳: پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله فرمود:
«کسی که نماز را سبک بشمارد، خداوند برکت و خیر را از عمر و مال او برمیدارد، پاداش کارهای او را از بین میبرد، دعایش مستجاب نمیشود… در برزخ شکنجه و تاریکی و فشار را میچشد، و در قیامت حساب سختی از او کشیده میشود.»
منبع: http://virastari.persianblog.ir