کمیساریا به چه معناست؟
کمیساریا یک واژه فرانسوی است و در زبان فارسی کاربرد پیدا کرده است. مهمترین کاربرد این کلمه در اشاره به یکی از آژانس های زیر نظر سازمان ملل به نام (کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR)) است
کمیساریا در فارسی کمیسری یا کلانتری ترجمه شده است اما بیشتر به معنای سازمان و آژانس های تحت نظر سازمان ملل است که مهم ترین آنها کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان است.
بنابراین اصطلاح آژانس را می توان معاادل کمیساریا در نظر گرفت.
کمیساریا در عربی المفوضیة ترجمه می شود و در انگلیسی Commissioner
—
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (با سر نام یو ان اچ سی آر) یکی از آژانسهای تخصصی سازمان ملل است که در ژنو سوئیس واقع شدهاست. این دفتر در ۱۴ دسامبر سال ۱۹۵۰ برای محافظت و حمایت از پناهندگان و یاری رساندن در امر بازگشت یا اسکان مجدد آنها تأسیس شد.
این سازمان به عنوان جایگزین سازمان بینالمللی پناهندگان، و پیشتر از آن اداره کل نجات و توانبخشی سازمان ملل، به وجود آمد. تاکنون دو بار جایزه صلح نوبل در سالهای ۱۹۵۴ و ۱۹۸۱ به این سازمان اعطا شدهاست. وظیفه کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل رهبری و هماهنگ نمودن فعالیتهای بینالمللی برای محافظت و رفع مشکلات پناهندگان در سراسر جهان میباشد. هدف اولیه سازمان حراست از حقوق و سلامتی پناهندگان است. این سازمان میکوشد تا از احترام به حقوق پناهندگان و سلامت آنها در کشورهای دیگر، بازگشت داوطلبانه آنها به کشور خود، اسکان مجدد آنها در کشور ثالث و غیره مطابق قوانین بینالمللی اطمینان حاصل کند.
در تاریخ ۱ ژانویه سال ۲۰۰۳ این سازمان طی گزارشی اعلام کرد جمعیتی بالغ بر ۲۰۵۵۶۷۸۱ نفر از جمله حدود ۵٫۵ میلیون نفر در اروپا و آمریکای شمالی تحت پوشش آن قرار دارند.
از سال ۲۰۰۴ آژانس به حدود ۵۰ میلیون نفر از مردم در بازسازی زندگیشان کمک کرد. این سازمان با ستادی در حدود ۵۰۰۰ نفر در بیش از ۱۲۰ کشور در کمک کردن به حدود ۲۰ میلیون نفر فعال است.
خدمات یو ان اچ سی آر همچنین توسط سفیران حسن نیت سازمان ارائه میشود. یکی از این سفیران آنجلینا جولی هنرپیشه نامدار آمریکایی است