هیرسوتیسم یا پرمویی یک مشکل ناخواسته در برخی خانم هاست که در آن، رشد موهای صورت و بدن مثل آقایان است.
راه های تشخیص
آزمایشاتی که مقدار هورمون های موجود در خون و از جمله هورمون تستوسترون را اندازه می گیرند، می توانند نشان دهند که آیا بالا بودن سطح آندروژن ها (هورمون های مردانه) باعث هیرسوتیسم شده است یا نه.
اگر مقدار آندروژن ها در خون بالا باشد، پزشک روش سونوگرافی و یا سی تی اسکن را برای بررسی وجود تومور یا کیست در تخمدان ها و غدد فوق کلیه (آدرنال) تجویز می کند.
درمان پزشکی
درمان هیرسوتیسم اغلب شامل درمان خانگی و درمان پزشکی رفع موهای زائد و مصرف دارو است.
داروهای پرمویی
۱- قرص های ضدبارداری
قرص های جلوگیری از بارداری که هورمون های استروژن و پروژستین دارند، با جلوگیری از تولید آندروژن توسط تخمدان ها، پرمویی را درمان می کنند.(که ممکن است سرطان زا باشد)
مصرف قرص های جلوگیری از بارداری برای درمان پرمویی در خانم هایی که نمی خواهند باردار شوند، یکی از درمان های رایج است. عوارض احتمالی این قرص ها شامل سرگیجه، تهوع، سردرد و ناراحتی معده است.
۲- داروهای ضد آندروژن
این داروها از متصل شدن آندروژن ها به گیرنده هایشان در بدن جلوگیری می کنند. از آنجایی که این داروها باعث نقص جنینی می شوند، موقع مصرف آن ها بایستی از بارداری جلوگیری کرد.
۳- پمادهای موضعی
برخی پمادها و کرم های دارویی وجود دارند که مستقیما روی محل پرمویی صورت مالیده می شوند و رشد موهای جدید را کند می کنند، اما نمی توانند موهای زائد را از بین ببرند.
نمی توان از پرمویی جلوگیری کرد. ولی اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید، جلوگیری از چاقی می تواند هیرسوتیسم را کم کند
روش های درمانی
۱- الکترولیز
در روش الکترولیز، جریان الکتریسیته توسط سوزن های نازکی به فولیکول هر مویی وارد می شود تا آن را تخریب کند. این روش می تواند تا حدودی موهای زائد را از بین ببرد، ولی درد دارد. به همین دلیل گاهی وقت ها قبل از الکترولیز، کرم بیحس کننده به پوست مالیده می شود تا درد آن کمتر احساس شود.
۲- لیزر
در این روش، اشعه لیزر توسط پزشک متخصص پوست به محل موهای زائد تابانده می شود تا فولیکول مو را از بین ببرد و از رشد موهای جدید جلوگیری کند. ممکن است بعد از لیزر، کمی قرمزی و ورم در پوست دیده شود.
از خطرات لیزر موهای زائد، سوختگی و کبودی پوست است. به همین دلیل برای این کار حتما به یک پزشک متخصص پوست ماهر مراجعه کنید. همچنین این روش گران قیمت است.
درمان های خانگی
۱- کندن مو
کندن موهای زائد با موچین یا دستگاه اپی لیدی و یا بند انداختن موها می تواند موها را از ریشه در آورد. لذا مدتی طول می کشد تا موها دوباره دربیایند.
۲- تیغ زدن
استفاده از تیغ یا ژیلت، به سرعت و بدون درد موهای زائد را از بین می برد، ولی به دلیل آنکه موها را از ریشه در نمی آورد و از سطح پوست می زند، موها فورا در می آیند.
۳- وکس یا مومک
وکس و مومک هم موها را سریعا و در سطح زیادی از ریشه در می آورد، ولی درد دارد و پوست هم ممکن است قرمز شده و بسوزد.
۴- کرم ها و پودرهای موبر
کرم ها و پودرهای موبر، بدون درد و در سطح وسیعی موهای زائد را از بین می برند، ولی ممکن است پوست به آنها حساسیت نشان دهد. لذا قبل از مصرف آنها، روی قسمت کوچکی از پوست خود آن را امتحان کنید.
۵- دکلره کردن
برخی خانم ها به جای از بین بردن موهای زائد، آن ها را دکلره می کنند تا کمتر دیده شوند. ولی ممکن است پوست به آنها حساسیت نشان دهد. لذا قبل از مصرف آنها، روی قسمت کوچکی از پوست خود آن را امتحان کنید.
این روش برای موهای زائدی که ضخیم و زیاد نیستند، مناسب است.
جلوگیری
نمی توان از پرمویی جلوگیری کرد. ولی اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید، جلوگیری از چاقی می تواند هیرسوتیسم را کم کند.
پرمویی (انگلیسی: Hypertrichosis) یا هایپرتریکوز به رویش بیش از حد موهای بدن به هر دلیلی گفته میشود. دو گروه کلی پرمویی وجود دارد پرمویی منتشر (در تمام بدن) و پرمویی موضعی.
پرمویی میتواند مادرزادی باشد یا اکتسابی (مثلاً ناشی از تومورها یا عوارض دارویی). گاه پرمویی فقط موجب افزایش موهای آندروژنیک میشود.
هیرسوتیسم
هیرسوتیسم نوعی پرمویی در زنان و کودکان است که فرد مبتلا رویش بیش از حد موهای آندروژنیک (موهای مدل مردانه) در نواحی مانند صورت و سینه دارد. برخی از علل هیرسوتیسم: چاقی، عوارض دارویی مانند داروهای هورمونی، قرص ضد بارداری خوراکی و انسولین، تومورها مانند تومور غدد جنسی، هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، سندرم تخمدان پلیکیستیک، بیماری کوشینگ و آکرومگالی.
درمان
اگر علت زمینهای هیرسوتیسم قابل درمان نباشد کاهش وزن، داروهای موضعی (مانند کرم موبر، افلورنیتین Eflornithine)، درمانهای غیر دارویی مانند لیزر آی پی ال (Intense pulsed light)، الکترولیز و اپیلاسیون و داروهای آنتی آندروژنیک خوراکی مانند فیناستراید و اسپیرنولاکتون در درمان هیرسوتیسم بکار رفتهاند. موهایی که قبل از شروع درمان دارویی رشد کرده اندو به موهای ضخیم تبدیل شدهاند، صرفاً با درمان داروی ازبین نمیروند و نیاز به استفاده همزمان از روشهایی مانند الکترولیز و لیزر جهت از بین رفتن مو دارند.