دادائیسم چیست مکتب دادائیسم در ادبیات و هنر دادائیسم در شعر فارسی و عربی
مکتب دادائیسم در ادبیات و هنر
دادا و دادائیسم یک جنبش هنری است که در سال ۱۹۱۶ شکل گرفت و هنرمندانی از آلمان، فرانسه و سوئیس در شکلگیری آن نقش داشتند.
دادائیسم را هم مانند بسیاری از جنبشها باید در بستر زمانهی خود (دوران جنگ جهانی اول) شناخت و درک کرد.
اگر بخواهیم دادائیسم را در یک قانون خلاصه کنیم، باید بگوییم که قانون آن بی قانونی است. دادائیسم از چارچوب گریزان است و تاکید دارد که نمیخواهد گرفتار چارچوبهای رسمی، عقل، منطق و اصول و قواعد شود.
نام دادائیسم هم بر اساس قاعدهی کلی دادا (بی قانونی) انتخاب شده است. کاغذی را در میانهی یک دیکشنری فرو کردهاند و اولین کلمهای که در صفحه مشاهده شده (دادا) به عنوان نام جنبش خود انتخاب کردهاند. این قانون گریزی و چارچوب ستیزی را میتوان در مانیفست دادائیسم که توسط هوگو بال نوشته و در همان زمان هم خوانده شده است، مشاهده کرد.
دادائیستها، برای انتقال پیام خود، هیچ ابزاری را به صورت مطلق به ابزار دیگر ترجیح نمیدهند.
به عبارتی، برای آنها استفاده از اشیاء فیزیکی، رنگ، کاغذ یا هر ابزار دیگری که بتواند رسانهای برای پیامشان باشد، مطلوب و پسندیده است.
دادا زمانی که به تدریج به یک جریان پذیرفته شده تبدیل میشد، دقیقاً به همین علت، توسط دادائیستها کنار گذاشته شد.
مارسل دوشان و سالوادور دالی، از جمله هنرمندان معروف و مطرح پیرو این مکتب محسوب میشوند. مکتبی که بعداً سورئالیسم از آن زاده شد.
مکاتب ادبی ” دادا “
دادا (دادائیسم، داداگری یا مکتب دادا) جنبشی فرهنگی بود که به زمینههای هنرهای تجسمی، ادبیات (بیشتر شعر) تئاتر و طراحی گرافیک مربوط میشد. این جنبش در زمان جنگ جهانی یکم در زوریخ سوئیس پدید آمد.
پسزمینه و انگیزهها
دادائیسم را میتوان زائیدهٔ نومیدی و اضطراب و هرج و مرج ناشی از آدمکشیها و خرابیهای جنگ جهانی اول دانست. دادائیسم زبان حال کسانی است که به پایداری و دوام هیچ امری امید ندارند. غرض پیروان این مکتب طغیانی بر ضد هنر، اخلاق و اجتماع بود. آنان میخواستند بشریت و در آغاز ادبیات را از زیر یوغ عقل و منطق و زبان آزاد کنند و بی شک چون بنای این مکتب بر نفی بود ناچار میبایست شیوهٔ کار خود را هم بر نفی استوار و عبارتهایی غیرقابل فهم انشاء کنند.
تاریخچه:
آغاز
طرح مکتب دادا در پائیز 1916 در شهر زوریخ توسط جوانی به نام تریستان تزارا از اهل رومانی و رفقایش (هانس آرپ، هوگو بال، امی هنینگز، ریچارد هیولسنبک و سوفی تائوبر) ریخته شد.
نابودی
اما در سال 1922 این گروه هرجومرجطلب از هم گسیخت و به نابودی گرائید و جای خود را به فراواقعگرایی سپرد.
در ادبیات و شعر:
برتون، پیکابیا، تریستان تزارا،آراگون، الوار، گیلوم آپولینه، مکس ژاکوب و سوپو از جمله شاعرانی هستند که به این مکتب پیوستند.
دادا (بالإنجليزية: Dada)، هي حركة ثقافية انطلقت من زيوريخ (سويسرا)، أثناء الحرب العالمية الأولى، كنوع من معاداة الحرب، بعيداً عن المجال السياسي، وإنما من خلال محاربة الفن السائد. يطلق عليها أيضاً (الدادائية)، وقد برزت في القترة ما بين عامي: 1916 و 1921. أثرت الحركة على كل ما له علاقة بالفنون البصرية، الأدب، الشعر، الفن الفوتوغرافي، نظريات الفن، المسرح، والتصميم.
دادائیسم چیست مکتب دادائیسم در ادبیات و هنر دادائیسم در شعر فارسی و عربی