قره قروت چیست ؟
قره قروت از فراوردههای جانبی شیر بوده و از فرآیند حرارتی آب پنیر یا آب ماست یا پساب کشک تولید می شود. این ماده غذایی ترش و خوشمزه طرفدارن زیادی دارد و نوع پاستوریزه و بهداشتی آن از خواص فراوانی برای بدن برخوردار است. قره قروت دارای کلسیم فراوان بوده، به همین دلیل یکی از اصلیترین خواص قره قروت پیشگیری از پوکی استخوان بزرگسالان، نرمی استخوان کودکان، پوسیدگی دندان ها، دردهای استخوانی و شکستگی های مکرر استخوان ها میباشد.
از حرارت دادن آب ماست، کشک یا دوغ به مدت زیاد مادهای قهوهای رنگ مایل به سیاه به دست میآید که به آن قره قروت گفته میشود. این محصول بسیار ترش مزه بوده و به تنهایی یا به عنوان چاشنی همراه غذاهای مختلف مصرف میشود. قره قروت در کشور ما در مناطق مختف نامهای متفاوتی داشته، درکرمانبه آن تلف، دریزد به آن تَرَف، در مازندران تَفره، دراصفهان و آبادهبه آن قارا و درشیراز و خراسان با نام قره قروت (نامی ترکی به معنی کشک سیاه) شناخته میشود.
خواص قره قروت چیست ؟
از دیگر خواص قره قروت، درصد پایین چربی آن است که این محصول را به یک محصول رژیمی برای افراد دچار اضافه وزن و چربی خون بالا تبدیل کرده است. البته لازم به ذکر است هرچند قره قروت دارای خواص مفیدی برای بدن است، اما زیاده روی در مصرف آن بسیار مضر بوده، مصرف آن به دلیل میزان بسیار بالای اسید لاکتیک به شدت خون را اسیدی و از حالت طبیعی خارج می کند.اسیدی شدن خون سبب ایجاد اختلالاتی در بدن میشود که بدن برای جلوگیری از بروز این اختلالات نیازمند یک سری اعمال جبرانی و بازگشت آن به حالت قلیایی است.
قره قروت دارای طبع سرد است. برخی از فواید و خواص قره قروت عبارتند از:
قره قروت اسیدهایی دارد که دستگاه گوارش را ضد عفونی و از رشد و تکثیر باکتری های مضر در آن جلوگیری می کنند.
استفاده موضعی از قره قروت برای درمان شوره سر مفید است. به این منظور مقداری از آن را در آب حل کرده و پوست سر را با آن ماساژ دهید و اجازه دهید یک ربع بماند. سپس موهای خود را با شامپو ملایم و آب ولرم آبکشی نمایید.
از مهمترین خواص قره قروت کمک به تامین کلسیم مورد نیاز بدن است. قره قروت نیز همانند دیگر فراورده های شیر نظیر خواص ماست که قبلا ذکر گردید، برای تقویت و استحکام استخوانها و دندانها مفید است و از بروز پوکی استخوان، نرمی استخوان و .. که ناشی از کمبود کلسیم در بدن میباشد، پیشگیری میکند. همچنین قره قروت حاوی ویتامین د نیز میباشد. این ویتامین باعث افزایش جذب بهتر کلسیم در بدن شده، در نتیجه از عوارض کمبود کلسیم پیشگیری میکند.
مصرف قره قروت برای افراد مبتلا به چربی خون مفید بوده، باعث پایین آمدن چربی میگردد.
به طور کلی افزایش مقاومت بدن در برابر بیماریهای عفونی از اصلی ترین خواص قره قروت است.
همچنین بخوانید : سقز چیست ؟
ضررهای قره قروت
از آنجایی که برای تهیه قره قروت به آن نمک زیادی اضافه میشود، مصرف آن برای افراد دارای فشار خون بالا مضر بوده، خطرناک است.
میزان اسیدیته قره قروت بالا بوده، زیاده روی در مصرف آن به مینای دندان آسیب زده، باعث خرابی و پوسیدگی دندانها میشود.
اسیدی کردن خون از مهمترین مضرات زیادهروی در مصرف قره قروت بوده که باعث مشکلاتی نظیر ناراحتیهای قلبی عروقی، مشکلات مغزی از جمله ضعف حافظه و نیز مشکلات گوارشی و ناراحتیهای معده میشود.
اسید لاکتیک موجود در قره قروت، فعالیت نرونهای مغزی را به شدت کاهش میدهد و چون این ماده غذایی حاوی مقادیر بسیار زیاد اسید لاکتیک می باشد، لذا افراط در مصرف آن برای مغز انسان بسیار مضر می باشد