ادبیات پلیدشهری چیست ؟
دبیات پلید شهری، شکلی ادبی است که آن را در تضاد با ادبیات آرمانشهری تعریف کردهاند، برخلاف ادب آرمانشهری که سابقهای نسبتاً کهنتر دارد، ادبیات پلید شهری را پدیدهای جدید به شمار آوردهاند.
همچنین بخوانید: دانای کل چیست ؟
ادبیات پلید شهری را در ادامهی ادبیات آرمانشهری و در تضاد با آن تعریف کردهاند؛ ریشههای شکلگیری این نوع ادبیات از یوتوپیای تامس مور آغاز شد.
در مقابل ادبیات آرمانشهری، ادبیات پلید شهری (Dystopian Literature) یا ادبیات بیمارگونه (Anti-utopian Literature) قرار دارد که در آن، آیندهای که برای جامعهی بشرش تصور میشود، شوم و بیمارگونه و سرشار از پلیدی است.
در این آثار، خصلتهای پاک انسانی به پستی میگراید و جای خود را به رذالتها و خصوصیات بهیمی میدهد و شر و پلیدی بر جامعه حاکم میشود.
واژه Dystopia را باید در تضاد با Utopia (آرمانشهر) تعریف کرد:
این واژه، به معنی “جای بد” است و در اصطلاح، به آن دسته آثار، در ادبیات داستانی اطلاق میشود که در آنها، خصایل خوب بشری به طرزی انحطاطیافته مطرح میشود. در این قبیل داستانها، نویسنده تمایلات تهدیدکننده و ویرانگری را که در پی پدیدههای به ظاهر سالم سیاسی، اجتماعی و صنعتی نهفته است، به مقیاسی وسیع و در حقیقت، اعتراضآمیز تصویر میکند تا تأثیرات مخرب اینگونه پدیدهها را بر جامعهی انسانی و خصایل بشری نشان دهد.
Dystopia را میتوان به “آرمانشهر وارونه” نیز ترجمه کرد؛ شهری که برخلاف آرمانشهر- که ویژگیهای مطلوب زندگی جمعی را نمایش میداد- وضع وارونهای را نشان می-دهد که آرمانهای بشر در آن، تبدیل به “ضدِ آرمان” شدهاند. تعداد بسیاری از آثار داستانی بزرگ نویسندگان قرن بیستم، میتواند جملگی در ذیل ادبیات پلید شهری طبقهبندی شود که این حاکی از سیل خروشان نگاه بدبینانهای است که انزجار انسان اندیشمند معاصر را نسبت به دنیای به ظاهر مترقی پیرامون خویش، باعث شده است. از جمله معروفترین این آثار میتوان از رمانهای ظلمت در نیمروز، اثر آرتور کوستلر، رماننویس مجاری- یاد کرد.
ادبیات پلیدشهری چیست ؟