راهنمایی در انتخاب رشته کنکور / رشته عربی خوب است / رشته های انسانی
این روزها، روزهای پر تب و تابی برای دانش آموزانی که در مرحله انتخاب رشته هستند می گذرد پیشنهاد می کنم در انتخاب رشته نکات زیر را مد نظر قرار دهند:
۱- مهمتر از ورود به دانشگاه در هر رشته ای، داشتن استراتژی و هدف برای مسیر شغلی است: یعنی اینکه دانش آموز باید بر مبنای پتانسیل خانوادگی (کسب و کار و تجربه اعضای خانواده، رشته ای که تحصیل کرده اند)، تیپ شخصیتی خودش، استعداد و علائق اش رشته متناسب خود را انتخاب کند.
تذکر: شخصی که پدرش ۴۰ سال در بازار است و اعتبار، تجربه و شناخت خوبی از بازار کسب کرده بهتر است به این تانسیل توجه داشته باشد و رشته ای مرتبط به شغل پدر انتخاب کند تا این انباشتگی مورد استفاده بهینه قرار گیرد. یا کسی که پدر یا مادرش تحصیلاتی در رشته ای دارند اگر در همان رشته یا رشته مکمل تحصیل کند می تواند از هم افزایی و پتانسل موجود استفاده کرده و رشد سریعتر و بیشتری داشته باشد و چه بسا این موضوع به ایجاد کسب و کار خانوادگی منجر شود.
۲- دانش آموز بهتر است در مورد تیپ شخصیتی خود تحقیق کند بهترین ابزار برای این استفاده از دانش MBTI هست که در این سایت اطلاعات لازم و آزمون آن و نیز گزارش کامل آن آورده شده است. وقتی داوطلب ورود به دانشگاه متوجه می شود درونگرا است به تبع پرداختن به رشته های مهندسی نرم افزار، حسابداری، علوم پایه (ریاضی، فیزیک و شیمی) می تواند انتخاب های خوبی برای افراد درونگرا باشد و سایر رشته های فنی و مدیریتی که نیاز به تعامل بیشتر با دیگران دارد می توان انتخاب هایی برای برونگراها باشد. اگر فرد در نتیجه تست MBTI بفهمد که حسی هست یا شهودی می تواند مثلا در رشته های مهندسی انتخاب بهتری کند معماری و شهرسازی می تواند انتخاب خوبی برای شهودی ها باشد. اینکه بفهمد فکری هست یا احساساتی می تواند راهنمای خوبی در انتخاب رشته های حساسی چون حقوق، پزشکی و … باشد و نهایتا اطلاع از ترجیح منظم یا منعطف بودن می تواند راهگشای انتخاب رشته هایی باشد که نیاز به پذیرش الزامات بیشتری در مقوله نظم و انظباط دارد مثلا تیپ هنری به ترجیح منعطف و تیپ مهندسی به ترجیح منظم نزدیکتر است. در گزارشهای کامل هر تیپ (کلا ۱۶ تیپ شخصیتی داریم) لیست کاملی از شغل های مناسب به شما پیشنهاد شده است.
۳- یکی از سئوالات اساسی که داوطلب باید به آن جواب دهد این است که در دوران تحصیل به چه دروسی علاقمندی بیشتری داشته و عملکرد قابل قبولتری در آنها داشته مثلا اگر به ریاضی بیشتر از فیزیک علاقمند بوده و در دانشگاه می خواهد رشته مهندسی انتخاب کند رشته های مهندسی نرم افزار، برق و صنایع می تواند انتخاب مناسبتری باشد.
۴- اگر داوطلب کنکور در رشته ریاضی از ذوق هنری برخوردار است می تواند رشته های معماری و مهندسی شهرسازی را که در دانشکده های هنر ارائه می شوند را با دقت بیشتری مورد بررسی قرار دهند.
۵- انتخاب رشته هایی با عناوین جدید می تواند ریسک بالایی در ادامه تحصیل و بازار کار داشته باشد و در صورت عدم شناخت کافی توصیه نمی شود.
۶- در انتخاب رشته یکی از نکات مهم سهولت در ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر است برخی رشته ها از فشردگی بالایی در رقابت در کنکور ارشد و دکتری برخوردارند مثل مهندسی صنایع.
۷- آزمون استعداد سنجی جان ال هالند نیز در یافتن تیپ شغلی مناسب می تواند به داوطلب کمک کند. اطلاعات این آزمون هم در سایت مورد اشاره قرار گرفته است.
۸- بهتر است قبل از انتخاب نهایی مروری بر گذشته خود داشته باشیم و ببینیم احیانا در چه زمینه ای درخششی داشته ایم مثلا ممکن است دانش آموزی در فعالیت های ورزشی استعداد خاصی داشته و آنرا در کلاسهای ورزشی بروز داده باشد بهتر است نترسیم و تحت تاثیر جامعه انتخاب رشته نکنیم. بهتره جسورانه و با هدفگذاری بلند و میان مدت برنامه ریزی کنیم.
۹- انتخاب دانشگاه های بزرگتر در شهرهای بزرگتر مخصوصا برای آقایان می تواند باعث رشد بیشتر شخصیت فرد و توسعه سایر ابعاد شخصیتی و استقلال بیشتر وی شود.
۱۰- موفقیت در برخی رشته ها عشق و شیدایی آن رشته را می خواهد رشته ای مثل برق، صنایع، اقتصاد، جهانگردی و … آدم خاص خودش را می خواهد.
۱۱- برخی رشته ها منجر به تک بعدی شدن دانشجویان آن رشته ها می شود. رشته هایی که رتبه های بهتر در هر دانشگاه انتخاب می کنند بعضا موجب اعتماد بنفس کاذب دانشجوی آن رشته و در تله خودبزرگ بینی افتادن ایشان می شود نگارنده این متن در دانشگاه صنعتی امیرکبیر و شریف تحصیل کرده و از نزدیک با رشد تک بعدی دانشجویان برخی رشته ها آشناست لذا توصیه می شود این مهم را در انتخابتان لحاظ کنید.
۱۲- انتخاب رشته به سبک زندگی شغلی که شما در آینده برای خود انتخاب می کنید به شدت وابسته است اگر هدف داوطلب بعدها استخدام باشد یک سری رشته ها چون حسابداری، مدیریت و مهندسی نفت و اگر هدفش کارآفرینی باشد سری دیگر رشته ها مانند مدیریت کسب و کار، مهندسی شیمی، مهندسی نرم افزار و … می تواند برای او مناسب باشد.
۱۳- انتخاب رشته دانشگاه هایی که رشته های کم و محدود یا ضوابط خاص پذیرش دارند می تواند از مطلوبیت فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آن دانشگاه برای مخاطب بکاهد.
۱۴- علاقه چیزی است کاملا نسبی که حصول آن اولا نیاز به تحقیقات گسترده از افراد با تجربه و تجسم خود در شغل ایشان دارد و ثانیا می تواند با زمان و سن و سال تغییر کند. لذا در انتخابتان مورد توجه قرار دهید ولی خیلی به آن وزن ندهید.
توصیه به داوطلبینی که قصد توقف و خواندن برای سال آینده را دارند اگر توان مالی انتخاب رشته های شبانه را دارید بهتر است این مورد را انجام دید قبولی در رشته های شبانه منجر به از دست رفتن امکان شرکت در کنکور سال آینده نمی شود این کار باعث آشنایی شما با دانشگاه و رشته هایش شده و به تلاش های شما (در صورت تصمیم به شرکت مجدد در کنکور ) رنگ و بوی دیگر می بخشد. امسال قبل از شروع به خواندن اول با تیپ شخصیتی خود آشنا شوید تا دریابید بهترین روش یادگیری برای شما چه روشی است و کلا با نقاط ضعف و قوت شخصیتی خود آشنا شوید.
توصیه به دانش آموزانی که سال های آینده کنکور دارند بهتر است از اکنون بازدیدی از دانشگاه داشته باشید و با رشته های آن و دانشجویان آن رشته ها آشنا شوید این امر علاوه بر این که منجر به هدفگذاری دقیقتر شما می شود منجر به ارتقای انگیزه یادگیری و تلاش شما در آماده شدن برای کنکور می شود
منبع: تاپ درس به قلم دکتر پروینی