آیا در دوره ارشد و دکتری رشته عربی شرکت کنیم
بسیاری از دانشجویان رشته عربی چه از طریق تلفن، ایمیل یا سایت از بنده سؤال می کنند که به نظر شما در مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته عربی (دکتری و ارشد) شرکت کنیم یا خیر ؟
برای پاسخ به این سؤال من دانشجویان رشته عربی را به سه دسته تقسیم می کنم:
دسته اول دانشجویانی که برای یافتن فرصت های شغلی در مقاطع ارشد و دکتری شرکت می کنند.
دسته دوم دانشجویانی که به مباحث این رشته علاقه دارند و دوست دارند با شرکت در مقاطع بالاتر، پژوهش های خود را عمق دهند.
دسته سوم دانشجویانی که در ادارات شاغل هستند و صرفا برای بالابردن رتبه و حقوق خود در اداره مذکور در مقاطع بالاتر شرکت می کنند. معلمان آموزش و پرورش در این دسته جای می گیرند.
روی سخن ما در اینجا گروه اول است، چون تکلیف گروه دوم و سوم تا حدود زیادی مشخص است و آنها نباید تردیدی در زمینه شرکت در این دوره ها داشته باشند.
البته باید خاطر نشان کرد که ممکن است کسی باشد که در دو دسته از موارد فوق جا بگیرد یعنی برای مثال هم کارمند باشد و هم به این رشته علاقه داشته باشد.
در مورد دانشجویان دسته اول؛ یعنی کسانی که برای یافتن فرصت های شغلی وارد مراحل بالاتر رشته زبان و ادبیات عربی می شوند باید گفت که این کار را توصیه نمی کنم و توصیه من به این افراد اکتفا کردن به مدرکی است که دارند. یعنی اگر لیسانس دارند نیاز نیست وارد ارشد شوند و اگر ارشد دارند نیاز نیست وارد دکتری شوند. دلایل این نظر خود را در ادامه توضیح می دهم.
عمده کسانی که در مقاطع ارشد و دکتری تحصیل می کنند به دنبال تدریس در دانشگاه هستند، چون برای دیگر شغل های موجود در بازار کار از جمله معلمی و بازار آزاد و صدا و سیما و … لیسانس کفایت می کند و حتی در برخی فرصت های شغلی کمتر از لیسانس هم می پذیرند.
در سال های اخیر فرصت های شغلی در ادارات دولتی نیز کم شده است و در حال حاضر تقریبا تنها گزینه ورود به بازار کار آزاد و شرکت های خصوصی فعال در زمینه گردشگری یا تجارت است.
در شرکت های گردشگری و تجاری که نیازمند نیروی مسلط به عربی هستند نیز آخرین چیزی که اهمیت دارد مدرک است، یعنی متقاضی این گونه شغل ها بیش از اینکه به مدرک نیاز داشته باشند به مهارت در زبان عربی و مهارت های جنبی مثل کامیپوتر، حسابداری و … نیاز دارند.
فکر کنم با همین توضیحات کم هم متوجه شده باشید که ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای دسته اول فقط به معنای از دست دادن فرصت های کاری موجود است و به جای اینکه به دنبال شرکت در مقطع ارشد یا دکتری باشید مهارت های خود را بالاتر ببرید.
اگر باز تصمیم دارید که در ارشد عربی شرکت کنید در اینجا می توانید بدانید کدام گرایش رشته عربی برای شما بهتر است / اینجا کلیک کنید